pátek 25. února 2011

Dítě číslo 44

Zatím jsem jen přibližně na 90. stránce, ale tato kniha mě absolutně vtáhla do jejích stránek plných písmen. Je to kniha, kterou by si asi měl přečíst každý z nás. Brutalita v této době byla neskutečná. Život jedince závisel na jiných osobách. Chci tím říct, že například, když ležíte doma s horečkami a  nemůžete kvůli tomu do práce, záleželo jedině na osobě, kterou za vámi poslali pro zkontrolování vašeho stavu, jestli práci budete nadále mít či ne. Avšak osoba pro vaši kontrolu nemusí říct pravdu, pokud tedy vám jistým způsobem v něčem závidí, mohla klidně uvést, že jste horečky jen simuloval a v tom případě, jste byl bez práce. Jak praví tento úryvek:
"Kdyby doktor nahlásil, že pacient nemoc pouze simuluje a snaží se tak zdůvodnit svůj náhlý odchod z práce, Lev bude téměř určitě zatčen a vyslýchán. Vzhledem k dalším pochybnostem vyvolaným jeho chováním vznikne vážné podezření. Lva s největší pravděpodobností uvězní."
Byla to krutá doba.
Anotace
Román Dítě číslo 44, zdařilý a oceňovaný debut mladého britského autora Toma Roba Smithe, vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatyla. Příslušník MGB Lev Děmidov pátrá po pachateli vražd dětí, ačkoli tím porušuje veškerá nařízení svého úřadu, ruské tajné policie, a nakonec riskuje život. Thriller s reálným pozadím odehrávající se v Rusku na počátku 50. let nabízí kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, která se drží u moci jen díky stupňovanému teroru.

Žádné komentáře:

Okomentovat